Laatste vergaderdag Kamer voor kerstreces

Redactie

De Tweede Kamer komt donderdag voor het laatst bijeen voor het kerstreces. Op de agenda staat nog het debat over de najaarsnota en het pensioenakkoord. Na de stemmingen kunnen de Kamerleden zich onder de kerstboom drie weken lang bezinnen op het afgelopen en het nieuwe jaar, dat in het teken zal staan van de Europese en gemeenteraadsverkiezingen.

Met het reces komt een eind aan een spannend politiek najaar. Nog deze week lag een kabinetscrisis op de loer omdat PvdA-senator Adri Duivesteijn het woonakkoord dreigde te torpederen dat de coalitie heeft gesloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Duivesteijn nam uiteindelijk genoegen met de toezeggingen van het kabinet, waarmee een crisis werd afgewend.

Tegelijkertijd sloot het kabinet deze week ook het langverwachte pensioenakkoord, eveneens met D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen gaven in oktober ook al hun steun aan het begrotingsakkoord, waarmee premier Mark Rutte (VVD) en coalitiepartner Diederik Samsom (PvdA) zich verzekerd weten van steun in de Eerste Kamer voor het belangrijkste deel van het regeerakkoord.

Rutte kan dus tevreden terugblikken op de afgelopen maanden. Dankzij de steun van de oppositie kan het kabinet volop aan de slag met een aantal hervormingen. Maar vooruitkijken zullen Rutte en Samsom ook, net als alle andere partijen in de Tweede Kamer. Het komende jaar is een verkiezingsjaar en hoewel het om lokale en Europese verkiezingen gaat worden die alom beschouwd als een eerste lakmoesproef voor het kabinet.

Vooral de Europese verkiezingen zullen Rutte zorgen baren. De VVD is intern verdeeld over het overdragen van bevoegdheden naar Brussel en voelt de hete adem van de eurosceptische partijen onder aanvoering van PVV-leider Geert Wilders in de nek. Bovendien kreeg VVD-lijsttrekker Hans van Baalen veel kritiek omdat hij vaak afwezig is bij stemmingen in het Europees parlement.

Die verkiezingen zijn pas in juni. Eerst zijn de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ook daar kan een slechte stembusuitslag de verhoudingen in de coalitie onder druk zetten. Het is te hopen voor Rutte en Samsom dat het economisch herstel doorzet en er niet nog eens extra moet worden bezuinigd om te voldoen aan de Brusselse begrotingsnormen.

Bovendien toont het optreden van Duivesteijn aan dat er geen garantie is dat de Eerste Kamer klakkeloos zal instemmen met akkoorden die tussen partijen uit de Tweede Kamer zijn gesloten. Het wordt opnieuw een spannend jaar voor Rutte.