Coureur McNish kondigt afscheid aan

Peterselieman

Allan McNish hangt zijn racehelm aan de wilgen. De 43-jarige Schot vindt het na 33 jaar racen welletjes geweest en zal zich nu richten op zaken binnen en buiten de autosport. In zijn loopbaan won hij onder meer driemaal Le Mans en reed hij voor Toyota in de Formule 1.

McNish begon in 1981 in de karts, waarna hij via de openwielklasses opklom naar de Formule 3000. Op een paar tests na zat een sprong naar de Formule 1 er niet in, waarna McNish in de sportscars terechtkwam en in 1998 voor Porsche Le Mans won. In 2002 ging de droom van de Schot toch in vervulling toen hij voor Toyota in de Formule 1 mocht racen. Een crash op Suzuka in de 130R maakte een vroegtijdig einde aan zijn F1-loopbaan, al was hij in 2003 nog wel testrijder bij Renault. Daarna richtte hij zich weer op de sportscars en met succes, want McNish won nog tweemaal Le Mans en zegevierde in tal van andere wedstrijden.

"Ik heb altijd aangegeven dat ik op het juiste moment wilde stoppen, terwijl ik nog snel zou zijn en mijn werk goed uit zou kunnen voeren. Dit jaar was megasuccesvol. Samen met Loïc Duval en Tom Kristensen heb ik vele jaren een fantastisch team gevormd en heel veel gewonnen, het laatste was het wereldkampioenschap."