Gehackte gegevens steeds goedkoper

Redactie

Criminele hackers vragen steeds minder geld vragen voor gestolen inloggegevens of persoonsgegevens. Dat meldt de BBC dinsdag op basis van onderzoek van beveiligingsbedrijf SecureWorks.

De inloggegevens van een bankrekening waar driehonderdduizend dollar op staat kosten nog maar driehonderd dollar. Voor dat bedrag was in 2011 'slechts' een bankrekening met zevenduizend dollar erop te koop. Een compleet dossier met persoonlijke gegevens kost nu 25 dollar, tegen zestig dollar twee jaar geleden. De oorzaak van de prijsdaling is het groeiende aanbod: er worden steeds meer servers en databases met gevoelige gegevens gehackt.

De ondergrondse hackersmarkt wordt zodoende overspoeld met gestolen data, stelt SecureWorks na het monitoren van online marktplaatsen waar criminelen in gestolen gegevens handelen. Ook neemt het aantal beschikbare hackers toe. Criminelen kunnen daardoor hackklussen goedkoper 'inkopen'.

Mede door de dalende prijzen neemt het aantal cybercrime-incidenten alsmaar toe, ook in Nederland. Zes op de tien mkb-ondernemers waren afgelopen jaar slachtoffer van een vorm van cybercrime, bleek onlangs uit een onderzoek door MKB-Nederland.

Dinsdagmiddag lanceerde MKB-Nederland samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een website tegen cybercrime voor ondernemers. Die kunnen hierop zien welke stappen ze moeten nemen als ze worden geconfronteerd met internetoplichting, laster en smaad, digitale inbraak en systeemproblemen zoals virussen.