Van Rijsselberghe: "Zeilwater Rio smerig"

Peterselieman

Plankzeiler Dorian van Rijsselberghe baalt van de kwaliteit van het wedstrijdwater dat over ruim drie jaar tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gebruikt zal gaan worden. De kampioen van Londen 2012 omschrijft het als één grote afvalput.

"Het is momenteel echt supersmerig. Als je erin springt, kom je eruit met olie op je lijf. Je moet heel goed douchen als je thuiskomt. Het ligt er vol met plastic, met dode huisdieren, meubels. Ik vind het echt zorgwekkend. Het ziet er vies uit, ook door de groene alg. De zee daarentegen is mooi en helder blauw water. Maar helaas worden waarschijnlijk drie van de vijf olympische banen in de baai aangelegd. Daar word ik niet vrolijk van."

Van Rijsselberghe heeft het naar eigen zeggen al met een aantal collega's aangekaart, maar vooralsnog wordt het in Brazilië uit angst voor de vele kritiek stilgehouden. De Texelaar baalt van alle rommel in de water. "Ik word er zelfs bijna een beetje verdrietig van. Het is verder zo'n mooie plek om te zeilen. Een heel veranderlijke wind en een circulerende stroming maken het zeer uitdagend. Maar die troep moet eruit. Anders kan ik er moeilijk een goed gevoel bij krijgen."