Noord-Korea herdenkt Kim Jong Il

anoniem_22072019025900

In Noord-Korea wordt dinsdag de dood herdacht van Kim Jong Il, die precies twee jaar geleden overleed. Op verschillende plaatsen wordt niet alleen stilgestaan bij de oude leider, maar zweren mensen ook trouw aan zijn zoon en opvolger, Kim Jong Un. Grote afwezige is Jang Song Thaek, de ooit zo machtige oom van Kim die vorige week werd terechtgesteld.

Jang werd geëxecuteerd omdat hij zou hebben geprobeerd de regering omver te werpen. Ook betichtte het regime hem onder meer van drugsgebruik, gokken, rokkenjagen en corruptie. De executie deed de vraag rijzen of Kims macht wel zo absoluut is als hij zijn volk en de wereld wil doen geloven. Alle aantijgingen werden breed uitgemeten in de staatsmedia en van Jangs arrestatie, die werd opgepakt ten overstaan van een zaal vol partijfunctionarissen, werden beelden verspreid. Hiermee heeft het regime het gewenste imago van het land - stabiel en verenigd onder een geliefde leider - flink beschadigd.

De herdenkingen dinsdag moeten dit beeld de wereld uit helpen. Kim woonde een dienst bij in een stadion, die werd bijgewoond door duizenden partijfunctionarissen en militairen. Ook elders in het land werd stilgestaan bij de dood van de oude leider, onder meer met kransleggingen in de hoofdstad Pyongyang.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemde de executie van Jang 'zeer dramatisch en verrassend'. Hij riep de andere landen in de regio geen 'overhaaste stappen' te nemen. Ban, die vroeger minister van buitenlandse zaken van Zuid-Korea was, zei te hopen dat door de executie de spanningen in het gebied niet verder oplopen.