Van Gaal: "Zij zijn gefascineerd door mijn visie"

Maarten (rubbereend)

Volgens Louis van Gaal is zijn filosofie zijn grootste goed. Naar eigen zeggen speelde zijn voetbalfilosofie een belangrijke rol in de carrières van enkele topspelers.

De 62-jarige Amsterdammer maakt er geen geheim van dat hij zichzelf een belangrijke schakel vindt in de successen die FC Barcelona en Bayern München de voorbije jaren boekten. Volgens Van Gaal bracht zijn kijk op voetbal beide clubs een stap verder.

Gevraagd naar de eigenschap waarmee Van Gaal zich onderscheidt van andere trainers, schuift hij zijn filosofie naar voren. "Want daarmee verbind ik mijn spelers met mijn trainingsmethode", legt de bondscoach van Oranje uit op de officiële website van de FIFA.

"In mijn loopbaan heb ik veel spelers onder mijn hoede gehad die gefascineerd waren door mijn visie", stelt Van Gaal. "Zij vinden het mooi om onderdeel van uit te maken, want het is een aanvallende, tactische en technische visie. Op die manier kunnen ze hun kwaliteiten optimaal tonen."

Tijdens zijn rijke loopbaan haalde Van Gaal grote successen met achtereenvolgens Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München. Gedurende die periodes liet hij bovendien grote talenten als Andrés Iniesta, Xavi, Thomas Müller en David Alaba debuteren.

De verrichtingen van zijn oogappels houdt hij nog altijd nauwlettend in de gaten, zo bekent hij. "Natuurlijk. Wanneer ik Barcelona of Bayern met vier van mijn spelers bezig zie, maakt dat me gelukkig en trots." Met name de ontwikkeling van Alaba en Schweinsteiger is volgens Van Gaal aan hem te danken. Hij was namelijk degene die beide spelers introduceerde op nieuwe posities, respectievelijk linksback en centrale middenvelder.

Ook Pep Guardiola ging ooit bij Van Gaal in de leer. "Toen ik bij Barcelona begon, was Guardiola 27 jaar oud", verhaalt de ervaren keuzeheer. "Normaal gesproken wordt in Spanje de oudste speler tot aanvoerder benoemd. Maar ik wilde hem verantwoordelijkheid geven, zodat hij mijn filosofie kon vertalen. Ik zei 'Pep, jij moet mijn aanvoerder zijn.' En hij zei 'Nee, nee.' Toen vertelde ik hem dat ik degene ben die de aanvoerder kiest. Zo is het gegaan. En kijk eens waar hij nu staat."