Sociale werkplaatsen nog altijd onveilig

anoniem_22072019025900

Ruim zeventig procent van de door de inspectie bezochte sociale werkplaatsen is niet veilig genoeg. Dat concludeert de Inspectie SZW op basis van controles bij 41 bedrijven. Daarvan bleken 29 onveilig te zijn. Dat is een verbetering vergeleken met 2011, toen 35 werkplaatsen als onveilig werden bestempeld.

Inspecteurs kwamen onder meer gevaarlijke machines tegen en ook schortte het volgens hen aan toezicht op de werkvloer. De controles werden gehouden bij werkplaatsen waar ongevallen waren gebeurd en die slecht scoorden bij eerdere inspecties.

Volgens de inspecteurs hebben sociale werkplaatsen de arbeidsomstandigheden iets beter op orde in vergelijking met 2011. De groep die het niet voor elkaar heeft wordt langzaam kleiner.

Toch is het aantal ernstige ongevallen na een daling weer licht opgelopen. Vorig jaar telde de Inspectie zestien ernstige ongevallen, in 2011 waren het er dertien. In 2010 en 2009 lag het aantal hoger met 22 en 26 zware ongevallen.

De als onveilig beoordeelde werkplaatsen hebben inmiddels maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Volgend jaar gaat de inspectie hen opnieuw controleren.

Ruim honderdduizend mensen hebben een baan in een sociale werkplaats, waarvan Nederland er ongeveer honderd telt. Het gaat vooral om mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap.