Verkiezingen Mali goed verlopen

Bert (superworm)

De tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Mali heeft zondag plaatsgevonden zonder grote incidenten. Wel was de opkomst met slechts 16,07 procent de laagste ooit, sinds het land in 1991 democratisch werd.

De democratie werd vorig jaar opgeschort nadat een burgeroorlog uitbrak tussen Toearegrebellen die in het noorden van Mali de onafhankelijke staat Azawag uitriepen, en de centrale Malinese regering die die onafhankelijkheid niet erkende en probeerde het noorden onder controle te krijgen.

Het Malinese leger was niet te spreken over de pogingen van de in de hoofdstad Bamako gezetelde overheid om de opstand in het noorden neer te slaan. Toen de Toearegrebellen ook zuid-Malinese steden begonnen in te nemen, wierpen gefrustreerde soldaten de Bamako-regering omver en kwam daarmee een einde aan twintig jaar bloeiende democratie.

Na een storm aan internationale kritiek kwam daar een half jaar geleden verandering in met het verkiezen van een nieuwe president, Ibrahim Keita geheten. De parlementsverkiezingen die voor 2012 gepland stonden gingen aanvankelijk niet door wegens de militaire coup d'etat, maar werden eind vorige maand alsnog gehouden. 

De opkomst was ook eind november laag met slechts 19,23 procent. In maar 16 van de 160 kiesdistricten was een duidelijke winnaar. In de overige districten werd gisteren voor de tweede keer gestemd. Resultaten zijn nog niet te vinden, maar zullen snel volgen.

Meer achtergronden over het al eeuwenoude conflict in Mali vind je hier.