Verhaeren: "EK is ideale instap"

DeLuna

Morgen beginnen de Europese kortebaan kampioenschappen zwemmen in het Deense Herning. De toernooien op de kortebaan staan vaak in de schaduw van de toernooien die op de langebaan worden gezwommen. Toch wil Jacco Verhaeren zo goed mogelijk presteren op dit toernooi. "Onze prioriteit ligt op de langebaan, maar toch zijn dit ook belangrijke toernooien," stelt Verhaeren. "De hele top is aanwezig, dus het is een geweldige manier om competitie te leveren."

Volgens Verhaeren geldt dat ook voor tweevoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. "In vergelijking met olympisch goud zijn deze titels minder belangrijk. Maar ook voor haar is het van belang om zo hard mogelijk te zwemmen en zichzelf te verbeteren. Ze heeft de afgelopen periode goed getraind en kan zien waar ze staat. Als we geen waarde hechten aan dit toernooi, dan waren we wel weg gebleven."

Ook zijn er jonge talenten mee naar het kortebaan kampioenschap. Zij zullen hier vooral zijn om internationale ervaring op te doen. "Het is een ideale instap voor de aankomende talenten. We hadden bij de WK deze zomer in Barcelona niet zo'n grote groep, maar bij de Europese toernooien ligt het niveau toch iets lager. Talenten als Maaike de Waard (17) en Lucas Greven (18) krijgen hier een mooie kans en kunnen daar alleen maar van leren", stelt Verhaeren.