Invoering sociaal leenstelsel uitgesteld

Redactie

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is bereid om de invoering van het sociaal leenstelsel voor de masterfase een jaar uit te stellen. Dat zei de minister woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over het leenstelsel.

Bussemaker wil de wetsvoorstellen voor de invoering van het sociaal leenstelsel voor zowel de bachelor als de masterfase samenvoegen, zodat de Kamer dat in een keer kan behandelen. Het nieuwe stelsel wordt dan per 2015 ingevoerd. Ook is de minister bereid om de bezuiniging op de ov-studentenkaart uit te stellen.

De invoering voor het sociaal leenstelsel voor de masterfase stond nu gepland voor 2014, en voor de bachelorfase een jaar later. Bussemaker erkende dat een 'integrale behandeling' de transparantie kan vergroten en de communicatie kan vergemakkelijken. Enig nadeel is dat de investeringen in het onderwijs ook een jaar worden uitgesteld.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de eisen van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Bussemaker heeft de steun van deze partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Die reageerden dan ook verheugd op de toezeggingen van Bussemaker. "Dit is belangrijk nieuws", zei Jesse Klaver (GroenLinks).

Paul van Meenen (D66) sprak van een 'wijs besluit'. "Ik ben er blij mee." Het is het enige besluit waarmee er brede steun kan komen voor Bussemakers plannen, zei hij.