Stichting geeft geveilde Hopi-voorwerpen terug

Harry

Een Amerikaanse liefdadigheidsinstelling zegt 24 maskers en andere artefacten van de Amerikaanse Hopi-indianen te hebben gekocht op een omstreden veiling in Frankrijk. De Annenberg Foundation is van plan de voorwerpen terug te geven aan de Hopi-indianen, die vergeefs hebben geprobeerd de veiling maandag te voorkomen.

De Annenberg Foundation zegt ruim 385 duizend euro te hebben neergeteld voor de Hopi-voorwerpen. In totaal leverde de veiling ruim 1,1 miljoen euro op. De veiling vond plaats met extra beveiliging.

"Dit is een geweldige dag, niet alleen voor de Hopi-indianen maar voor de hele gemeenschap", aldus Hopi-leider Sam Tenakhongva in een verklaring,

De Hopi-indianen waren fel tegen de veiling omdat de maskers geesten van hun voorouders voorstellen en geen handelswaar zijn. De Amerikaanse regering had er bij het Franse veilinghuis Drouot op aangedrongen om van de veiling af te zien. Een Franse rechter bepaalde evenwel dat de veiling onder de Franse wet gewoon was toegestaan en dus doorgang kon vinden.