Eurocommissaris hekelt behandeling minderheden Rusland

Redactie

Eurocommissaris voor justitie en mensenrechten Viviane Reding heeft maandag felle kritiek geleverd op Rusland. Op Twitter schreef de eurocommissaris dat ze niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat zolang minderheden in Rusland niet beter worden behandeld.

Minderheden, zoals homoseksuelen, hebben het zwaar in Rusland. Onlangs werd een wet van kracht die 'homopropaganda' verbiedt. Al eerder werd er kritiek geuit op de manier waarop Rusland omgaat met de mensenrechten. Zondag liet de Duitse bondspresident Joachim Gauck al weten niet af te reizen naar Sotsji vanwege de harde aanpak van dissidenten en de schending van mensenrechten.

De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder getracht de gemoederen tot bedaren te brengen. Hij liet weten dat homo's welkom zijn in Sotsji. "Wij en onze atleten en fans doen ons best opdat zowel deelnemers als gasten zich op hun gemak voelen wat hun afkomst, ras of seksuele voorkeur ook mag zijn", zei hij eind oktober. Het IOC liet weten dat Rusland het olympisch handvest zal respecteren. Dat verbiedt discriminatie op wat voor gronden dan ook.