Geijsel: "Oranje kan op WK beter direct reizen"

Maarten (rubbereend)

De voorbereidingen richting het WK in Brazilië zijn in volle gang. Ook deze keer spelen factoren als reistijd en temperatuurverschil een rol. Zo houden verschillende deelnemende landen er verschillende strategieën op na.

Toch zijn er ook overeenkomsten. Zo eist de FIFA dat ieder deelnemend team een vaste uitvalsbasis in Brazilië heeft. Die voorschriften stuiten op kritiek van Jos Geijsel. De gerenommeerde topsportfysioloog stelt dat Oranje beter direct van speelstad tot speelstad kan reizen. "De wedstrijden zijn slopend en vragen, na herstel, om wederopbouw van de conditie. Dat kan het beste gebeuren in de nieuwe speelstad", zo liet hij het ANP optekenen.

Indien Oranje na ieder duel eerst terug naar het basiskamp in Rio de Janeiro zou moeten, om vervolgens verder te reizen naar een nieuwe speelstad, zou er teveel hersteltijd verloren gaan. Bovendien vergen de diverse klimatologische omstandigheden aanpassingstijd.

Als het aan Geijsel ligt, slaat Oranje Rio de Janeiro als tussenstop over. "Dan win je tijd om te wennen aan de lokale temperatuur, het klimaat, de voeding. Vaak heb je vier dagen tussen de wedstrijden, ideaal om goed te kunnen trainen." Oranje slaat een kamp op in een hotel aan het Ipanema-strand. De trainingen werkt de selectie van Louis van Gaal af op de trainingscomplex van Flamengo.