Mansveld 'gematigd positief' over klimaattop

anoniem_22072019025900

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) is 'gematigd positief' over de VN-klimaattop in Warschau. "Het nieuwe klimaatakkoord is een stap dichterbij gekomen", aldus de staatssecretaris in een verklaring. De top leidde niet tot harde afspraken. "Er ligt nu een tijdschema met afspraken om straks in 2015 een akkoord te kunnen sluiten."

Het akkoord moet in 2020 van kracht worden. Mansveld noemt de resultaten van de top van de Verenigde Naties 'het begin van het fundament'. "Dat moet wat Nederland betreft nog wel robuuster worden", vult ze daarop aan. Voorafgaand aan de top zei Mansveld nog bindende afspraken te willen maken.

Milieuclubs zijn ontevreden over het resultaat van de klimaattop. Het Wereld Natuur Fonds noemt de afspraken in een verklaring teleurstellend. Het sluiten van een wereldwijd klimaatakkoord in 2015 komt volgens Samantha Smith van WNF in gevaar door het uitblijven van concrete afspraken. Oxfam en Greenpeace stapten vrijwel meteen uit de VN-onderhandelingen, omdat ze geen heil zagen in de besprekingen.

Deelnemende landen van de klimaattop zijn het de afgelopen dagen onder meer eens geworden over regels waardoor ontwikkelingslanden een financiële tegemoetkoming krijgen als de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Daarbij moeten alle landen in 2015 een plan tonen hoe ze de uitstoot van broeikasgassen willen tegengaan.