Vier arrestaties voor faillissementsfraudes

Chuck-N0rr1s

Vier verdachten zijn woensdag opgepakt voor betrokkenheid bij een groot aantal faillissementsfraudes. Schuldeisers zijn volgens het Openbaar Ministerie voor miljoenen euro's benadeeld.

De hoofdverdachte is een 50-jarige man uit het Duitse Goch, die besloten vennootschappen opkocht. De man, die in Venray verbleef, wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de bende die de fraudes pleegde. De andere verdachten zijn een 52-jarige man uit het Limburgse Ysselsteyn, een 51-jarige vrouw uit Venray en een 51-jarige man uit Apeldoorn. Zij verleenden hand- en spandiensten aan de hoofdverdachte, vermoedt het OM.

Het OM stelt dat steeds een bedrijf werd gekocht voor een symbolisch bedrag. De verdachten onttrokken vermoedelijk alles van waarde aan het bedrijf, zoals vrachtauto's, auto's, een boot, de inventaris en geld op bankrekeningen. Ook werden bestellingen gedaan op naam van het bedrijf. De facturen hiervoor werden nooit voldaan. Kort na de koop ging het bedrijf failliet.

Voor het onderzoek werden zes faillissementen uitgelicht. Het ging hierbij om de teloorgang van twee transportbedrijven uit Haarlem en Heerlen en van een bouwbedrijf uit Dodewaard, een groothandel en handelsbemiddelaar uit Echt, een uitzendbureau uit Dodewaard en een consultancybureau uit Parnu in Estland. In alle zes gevallen had de curator aangifte gedaan van faillissementsfraude.

In het kader van het onderzoek zijn zestien doorzoekingen gedaan, onder meer in Venray, Boxmeer en Apeldoorn. Daarbij is beslag gelegd op meerdere voertuigen, bankrekeningen en onroerend goed.

De hoofdverdachte mag in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden, heeft de rechter-commissaris in Arnhem vrijdag besloten. De drie andere verdachten zaten vrijdagmiddag nog vast voor verhoor.