Poetin wil genade voor activisten Greenpeace

Harry

De Greenpeace-activisten die vastzitten in Rusland vanwege een protestactie bij een boorplatform in de Barentszzee moet genade worden betoond. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Poetin zei tijdens een ontmoeting met Russische schrijvers, uitgevers, critici en boekverkopers dat niet elk nobel doel alle middelen rechtvaardigt. "Streefden ze een nobele zaak na? Ja. Hadden ze het recht het platform te beklimmen? Nee. Maar natuurlijk, de staat zou genade moeten tonen."

Deze week kregen 26 Greenpeace-activisten te horen dat ze op borgtocht vrij mogen komen. Onder hen zijn twee Nederlanders. Vooralsnog zijn elf van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise op borgtocht vrijgekomen. De twee Nederlanders zitten nog wel vast.

De aanklachten tegen de activisten staan nog overeind. Vrijdag gaan borgtochtzittingen verder. Alleen een Australisch bemanningslid kreeg de afgelopen dagen te horen dat hij in ieder geval nog drie maanden in voorarrest moet blijven. Advocaten van Greenpeace hebben laten weten dat hiertegen in beroep wordt gegaan.

Poetin zei eerder al eens dat de activisten in zijn ogen geen piraten zijn. Daarna volgde het bericht dat de Russische Onderzoekscommissie die op de zaak zit de aanklacht tegen de dertig heeft afgezwakt. De opvarenden van de Arctic Sunrise zouden niet meer worden beschuldigd van piraterij, maar van vandalisme. Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal vijftien jaar. Voor vandalisme kan maximaal zeven jaar celstraf worden gegeven.

Greenpeace meldde later echter dat Rusland de aanklacht tegen de dertig activisten niet heeft afgezwakt maar juist verzwaard. De beschuldiging van piraterij zou niet zijn vervallen.

De activisten aan wie borgtocht is verleend kunnen totdat het onderzoek naar ze is afgerond Rusland niet verlaten, heeft de Russische federale migratiedienst aangegeven. De goed ingevoerde Russische advocaat Genri Reznik heeft echter tegen het Russische staatspersbureau ITAR-Tass gezegd dat de wet ze niet verbiedt Rusland in afwachting van hun proces te verlaten. Rusland viert volgende maand de twintigste verjaardag van zijn grondwet, tekende de advocaat daarbij aan. Waarschijnlijk laten de autoriteiten volgens Reznik de aanklachten ter ere van die gelegenheid vallen.