Meer oud-renners beschuldigen Verbruggen

Peterselieman

Na Lance Armstrong betichten nu meer oud-wielrenners Hein Verbruggen van een dubieuze rol in de strijd tegen doping. De voormalige voorzitter van de UCI manipuleerde meer dan eens de controle op doping, vertellen een aantal ex-renners donderdag in AD Sportwereld.

Volgens Peter Winnen hebben ploegleiders als Walter Godefroot tevergeefs bij de UCI aan de bel getrokken over het gebruik van epo in het peloton. "Maar daar is niets mee gedaan", aldus Winnen. Edwig van Hooydonck maakte hetzelfde mee. "Nadat ik was gestopt, heb ik in een gesprek met Hein Verbruggen verteld wat er speelde: dat epo sinds het begin van de jaren negentig in opmars was. Hij zei dat ik overdreef."

Peter Stevenhaagen, oud-renner van PDM, werd door Verbruggen onder druk gezet nadat hij in een interview had gezegd dat het wielrennen slecht werd geleid. "Jij hebt een probleem, jongen", zou Verbruggen hem hebben toegebeten. "Zulke renners als jij kan ik maken of breken. Ik bepaal wie er positief is. Ik weet drommels goed wat er aan de hand is bij PDM."

De voormalige Nederlandse sportbestuurder stelt in een reactie dat hij nooit met Stevenhaagen over doping heeft gesproken. Ook de andere beschuldigingen ontkent hij.