Wüst laat wereldbeker Astana schieten

Olga Kroeders

Ireen Wüst komt volgend weekeinde niet in actie tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Astana. Dat blijkt uit de deelnemerslijst van de KNSB. Ook Lotte van Beek, die in Calgary en Salt Lake City hoge ogen gooide, laat de wedstrijd in Kazachstan schieten. Op de 500 meter ontbreken Margot Boer en Marrit Leenstra.

Bij de mannen komen Bob de Jong en Jorrit Bergsma niet in actie op de 10.000 meter. Ook Jan Blokhuijsen gaat niet van start in Astana.

Op de 500 meter vaardigt de KNSB bij de vrouwen Thijsje Oenema, Anice Das, Laurine van Riessen, Mayon Kuipers en Annette Gerritsen af. Van Riessen rijdt ook de dubbele sprintafstand. Ook Manon Kamminga start op de 1.000 meter. Zij rijdt ook de 1.500 meter waar ook Annouk van der Weijden en Linda de Vries aan deelnemen.

Voor Van der Weijden ligt ook een startbewijs klaar op de 5.000 meter. Yvonne Nauta, Carien Kleibeuker, Carlijn Achtereekte en Rixt Meijer rijden ook de langste afstand.

Bij de mannen strijden Ronald Mulder, Michel Mulder, Jan Smeekens, Jesper Hospes en Kjeld Nuis op de 500 meter. Nuis en Michel Mulder starten ook op de 1000 meter waarvoor ook Koen Verweij, Stefan Groothuis en Sjoerd de Vries zijn aangewezen.

Verweij, Nuis en Groothuis moeten ook op de 1.500 meter aan de bak. Rhian Ket en Pim Schipper werden ook geselecteerd voor de schaatsmijl. Sven Kramer is uiteraard de favoriet op de 10.000 meter en krijgt op die afstand onder meer concurrentie van Arjen van der Kieft, Douwe de Vries, Robert Bovenhuis en Bob de Vries.