IOC onderneemt nog geen actie tegen Verbruggen

Frank (franklop)

Het IOC neemt voorlopig geen stappen tegen erevoorzitter Hein Verbruggen. Het internationaal olympisch comité zegt tegen de NOS eerst het aangekondigde onderzoek van de wielerunie UCI af te wachten. Verbruggen wordt er door Lance Armstrong van beschuldigd in 1999 als UCI-voorzitter een positieve dopingtest onder het tapijt te hebben geschoven.

"De UCI werkt momenteel aan plannen om de zaak grondig te onderzoeken en we wachten de uitkomsten van dat onderzoek af", meldt het IOC. De uitspraken van Armstrong worden in ieder geval met een korreltje zout genomen. "Het is moeilijk om een wielrenner te geloven die decennialang de wielerwereld heeft misleid."

Verbruggen beet eerder zelf al stevig van zich af. "Sinds wanneer gelooft men Lance Armstrong?", vroeg hij zich in een reactie bij de NOS hardop af. "Sinds hij bij Oprah Winfrey zei dat hij nooit iets met de UCI 'regelde'? Of sinds hij tegen betaling films maakt en interviews geeft en dan blijkbaar met juicy verhalen moet komen?"

Armstrong werd in de eerste Tour die hij zou winnen betrapt op het gebruik van het verboden middel cortisol. De wielrenner ontsnapte aan een schorsing door achteraf een doktersattest te laten uitschrijven waarin stond dat hij het middel nodig had voor het verhelpen van zadelpijn. Dat zou mede op initiatief van Verbruggen zijn gebeurd.

Verbruggen kan zich tegen de aantijgingen verweren bij de waarheidscommissie die vorige week door de UCI en het WADA in het leven werd geroepen. De commissie moet de dopingpraktijken uit het verleden van de wielersport boven tafel zien te krijgen. Armstrong heeft zijn medewerking aan het onderzoek al toegezegd.