Giroud: "We willen sterven op het veld om naar het WK te gaan"

DeLuna

Vier jaar geleden was Frankrijk er op het nippertje bij op het WK voetbal. Dit alles dankzij de beruchte handsbal van Thierry Henry. Ook nu lijken de Fransen zo'n wonder nodig te hebben om volgend jaar naar Brazilië te mogen afreizen. 

De wereldkampioen van 1998 zal dinsdag in Parijs dan ook tot het uiterste moeten gaan. Frankrijk verloor afgelopen vrijdag het eerste duel tegen Oekraïne in de play-off met 2-0. "Wij zijn vastbesloten om de teleurstelling om te zetten in positieve energie", vertelt Olivier Giroud. "Er zullen dinsdag 64 miljoen Fransen achter ons staan. Het is een zaak van eer, van trots. Ik kan me geen WK zonder Frankrijk voorstellen.

Het WK van 1994 was het laatste WK waar Frankrijk ontbrak. Vier jaar geleden profiteerden de Haantjes van een blunder van scheidsrechter Martin Hansson, die in de laatste play-off wedstrijd tegen Ierland een verkeerde beslissing maakte. De Zweed zag in de verlenging over het hoofd dat Henry de bal met de hand meenam, waarna William Gallas voor de beslissende 1-1 kon zorgen.

Het eindtoernooi in Zuid-Afrika liep toen uit op een debacle. Toenmalig bondscoach Raymond Domenech kreeg te maken met een muitende selectie. In de groepswedstrijden werd slechts één punt verzameld en daarmee was het toernooi gauw voorbij voor Frankrijk. 

Onder Laurent Blanc haalde Frankrijk de kwartfinales tijdens de EK in 2012, maar nu dreigt er opnieuw een zwarte bladzijde te ontstaan in de geschiedenis van het Franse elftal. Didier Deschamps heeft de selectie flink verjongd, maar beschikt nog steeds over Europese topspelers zoals Franck Ribéry, Karim Benzema, Patrice Evra, Samir Nasri en Giroud.

Ribéry, de beste speler in Europa van afgelopen seizoen, beseft dat Frankrijk verplicht is om naar Brazilië te gaan. "We gaan er alles aan doen om verandering te brengen in deze situatie", aldus de speler van Bayern München. "We willen ons ware gezicht laten zien, maar hebben wel de steun van al onze supporters nodig."

"We willen sterven op het veld om naar het WK te gaan", besluit Giroud. "Dat zijn grote woorden, maar we willen alle Fransen echt laten zien dat we heel trots zijn dat we voor de nationale ploeg spelen."