Oprah Winfrey krijgt filmprijs in Santa Barbara

dekatophetspek

Oprah Winfrey wordt op het Santa Barbara International Film Festival gelauwerd. De tv-presentatrice, producent en actrice krijgt er de Montecito Award voor haar rol in het drama The Butler, tegenover Forest Whitaker. Dat laat de organisatie weten. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt aan acteurs vanwege hun opmerkelijke carrière en bijdrage aan de cinema.

"Mevrouw Winfrey, de actrice, laat met haar personage Gloria Gaines het publiek vergeten dat ze Oprah de tv-beroemdheid is", zegt uitvoerend festivaldirecteur Roger Durling.

Eerder werd al bekend dat Whitaker voor zijn rol als butler Cecil Gaines de Kirk Douglas Award ontvangt en dat Cate Blanchett wordt benoemd tot artiest van het jaar voor haar rol in Woody Allens drama Blue Jasmine.

Winfrey is door haar acteerprestatie ook een van de favorieten voor een Oscarnominatie voor beste actrice. Ze werd al genomineerd voor haar bijrol in The Color Purple uit 1985, haar acteerdebuut. In 1998 was Winfrey naast Danny Glover te zien in Beloved, die ze ook produceerde.

The Butler gaat over het leven van Cecil Gaines en zijn familie. Hij is als butler werkzaam op het Witte Huis en dient onder acht presidenten. Tijdens zijn diensttijd vinden in de Verenigde Staten enkele belangrijke gebeurtenissen plaats, zoals het einde van de rassensegregatie en het uitbreken van de oorlog in Vietnam. De film verschijnt op 5 december in de Nederlandse bioscopen.

Het Santa Barbara International Film Festival vindt volgend jaar plaats van 30 januari tot en met 9 februari. Whitaker krijgt zijn prijs overigens al op 15 december. Blanchett neemt haar prijs op 1 februari in ontvangst, Winfrey die van haar op 5 februari.


Oprah Winfrey krijgt filmprijs in Santa Barbara (Foto: Novum)