Hulpverlening Filipijnen blijft traag

Redactie

De hulpverlening in de Filipijnen komt nog altijd maar mondjesmaat op gang, vijf dagen na de verwoestende tyfoon Haiyan. In het rampgebied zijn weinig vrachtwagens om hulpgoederen te vervoeren en veel wegen zijn nog altijd niet begaanbaar. Er gloort wel hoop: twee vliegvelden in het gebied worden heropend, waardoor er meer vliegtuigen met hulpgoederen kunnen landen.

"Om eerlijk te zijn is het nogal lastig om hier spullen heen te krijgen", zei Sebastian Rhodes Stampa, die namens de Verenigde Naties op de luchthaven van Tacloban toeziet op de hulpverlening. "Er is de afgelopen dagen nogal wat beveiliging hier naartoe gekomen, maar slechts weinig andere zaken. Als het hier al komt dan is het een grote logistieke uitdaging om het weer verder te vervoeren. De reden is dat er geen vrachtwagens zijn en de wegen allemaal zijn gesloten."

De stad Tacloban is zwaargetroffen door de tyfoon en er staan nog maar weinig gebouwen overeind. De stad fungeert als uitvalsbasis voor hulpverlening in het rampgebied. Leden van het Amerikaanse leger hebben op de luchthaven van Tacloban inmiddels apparatuur geïnstalleerd die het mogelijk maakt dat vliegtuigen in de nachtelijke uren kunnen landen. "Je krijgt hier niet alleen mariniers, een paar vliegtuigen en wat helikopters. De hele Pacifische Vloot komt in actie voor deze crisis", aldus Paul Kennedy, van de Amerikaanse strijdkrachten.

Een Noors schip is inmiddels vanuit Manilla onderweg met hulpgoederen. Ook een transportvliegtuig van de Australische luchtmacht is met een team artsen vanuit Canberra onderweg en Britse en Amerikaanse marineschepen zetten koers richting de Filipijnen.