Hockeyer Baart: "Ik word beter door spelen in HIL"

Boris (borisz)

Met het oog op het WK hockey van volgende zomer in Den Haag raadde bondscoach Paul van Ass zijn internationals af deel te nemen aan de lucratieve Hockey India League (HIL).  Drie internationals, onder wie Sander Baart, reizen toch af naar India. "Ik moet mijn gevoel volgen en daarheen gaan", zegt de speler van Oranje Zwart.

"Ik heb het gevoel dat ik als speler beter ga worden als ik daar een maand aan de bak ga en tegen hele goede spelers speel en heel professioneel met mijn sport bezig ben. Als ik dit jaar niet zou zijn gegaan, had ik mijn contract moeten breken. Dan zou ik niet meer in de HIL mogen spelen voor de rest van mijn leven. En dat zou heel jammer zijn."

Baart heeft zijn keuze besproken met Van Ass, maar ook met het bestuur en de coach van Oranje Zwart. "We hebben gekeken wat er allemaal mogelijk was. In de periode van de HIL hebben we geen competitie en geen programma met het Nederlands elftal dus het is gewoon mogelijk. Paul van Ass heeft aangegeven dat hij het wel een groot risico vindt qua mentale en fysieke belasting. Ik denk dat het voor ieder persoon anders is en daar moet jezelf een beslissing over nemen."

De mentale en fysieke belasting vreest Baart dan ook niet. "Ik heb er geen schrik voor. Ik ben jong en fysiek helemaal in orde. Na de World League pak ik een week rust en daarna ga ik lekker naar de HIL. Ik heb heel veel zin om die competitie te spelen en mezelf beter te maken voor het WK."

Ook van zijn collega’s heeft hij geen negatieve geluiden gehoord. "Ze zijn eigenlijk heel positief. Iedereen begrijpt de reden. Niemand heeft bezwaar gemaakt. Niemand heeft tegen mij gezegd: ‘Ben je nu helemaal gek geworden.’ En dat is wel fijn anders was de beslissing misschien wel ietsje moeilijker geweest."