Ghana wil gesprek met FIFA over veiligheid Egypte

Maarten (rubbereend)

Ghana wil een spoedbespreking met de FIFA over de veiligheid in Egypte. Sportminister Elvis Afriyie Ankrah vroeg maandag om een onderhoud in een brief aan secretaris-generaal Jérôme Valcke van de wereldvoetbalbond. Ghana moet over twee weken op bezoek bij Egypte in de return van een play-off om een WK-ticket. Ankrah stelt zich 'ernstige zorgen te maken'.

De wedstrijd in Caïro is de eerste interland in Egypte in twee jaar. Naar verwachting komen maximaal dertigduizend fans op de wedstrijd af. Dat is het hoogste aantal bezoekers van een wedstrijd sinds begin 2012 bij een competitieduel in Port Saïd rellen uitbraken en meer dan zeventig mensen de dood vonden.

Ankrah zegt de beslissing van de FIFA om het duel in Caïro te spelen te accepteren, maar er niet gelukkig mee te zijn. De minister wil echter wel meer informatie hebben over de veiligheidsgaranties die de Egyptische autoriteiten aan de FIFA hebben gegeven. Ook wilde Ankrah weten wie er verantwoordelijk is voor eventuele problemen.

De FIFA liet weten Ankrahs brief nog niet te hebben ontvangen, maar herhaalde dat hij vertrouwen heeft in de door Egypte genomen veiligheidsmaatregelen. De Ghanese brief was behalve naar de FIFA ook naar de Egyptische voetbalbond, de Afrikaanse voetbalbond, de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie gestuurd.

De Ghanese voetbalbond heeft al de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van zijn spelers te garanderen. De Black Stars bereiden zich voor in Ethiopië en komen pas een dag voor de wedstrijd in Egypte aan. Sportief gezien kan het al nauwelijks meer misgaan voor Ghana. De eerste wedstrijd wonnen de West-Afrikanen met 6-1.

Dit weekeinde mag Al Ahly ook al thuis spelen in de finale van de Afrikaanse Champions League. De titelhouder ontvangt Orlando Pirates uit Zuid-Afrika in het 30 Juni Stadion, hetzelfde stadion als waar Egypte - Ghana wordt gespeeld. In Soweto werd het vorige week 1-1 in het eerste duel.