'Meer aandacht voor onderzoek en onderwijs'

anoniem_22072019025900

Het is niet vanzelfsprekend dat de Nederlandse economie zich de komende decennia gestaag zal ontwikkelen nu er tekenen zijn dat de financiële crisis en de eurocrisis in rustiger vaarwater zijn gekomen. Daarvoor waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een maandag gepubliceerd advies.

Er moet dringend meer aandacht komen voor de vraag waaraan de Nederlandse economie in de toekomst gaat verdienen, zegt de raad. De economie moet zich continu kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en moet kunnen inspelen op nieuwe kansen.

Het is volgens de raad allereerst dringend nodig onderzoeks- en onderwijsinstellingen te herijken. Om onderzoeksinstellingen beter te laten functioneren moeten er nauwere taakomschrijvingen komen en meer worden samengewerkt. Onderwijsinstellingen hebben op hun beurt een 'stevige kwaliteitsimpuls' nodig, omdat hun niveau achter dreigt te gaan lopen bij dat van het onderwijs in andere landen.

Ten tweede moet de organisatie van de overheid beter worden toegesneden op nieuwe uitdagingen. "Op dit moment zijn sociaaleconomisch beleid, innovatiebeleid, onderwijsbeleid en ruimtelijk beleid gescheiden werelden. Om die versnippering te boven te komen heeft Nederland dringend behoefte aan een nieuwe 'polder' waarin het beleid op deze terreinen in samenhang ontwikkeld kan worden", aldus de WRR.

Het advies is maandagavond aangeboden aan premier Mark Rutte.