Grootste skiploeg ooit in Sochi

DeLuna

Met al acht deelnemers die zeker zijn van de Olympische en Paralympische Winterspelen in Sochi presenteerde de Nederlandse Ski Vereniging vandaag in Zoetermeer de grootste Olympische skidelegatie ooit. 

"Dit aantal overtreft alle verwachtingen", aldus Wopke de Vegt, technisch directeur van de skibond. "De tijd dat we dachten dat een plat land zonder sneeuw in deze sporten geen rol kan spelen ligt achter ons. Dat is iets wat in je hoofd zit. Nicolien Sauerbreij heeft in Vancouver laten zien dat het kan."

Olympisch kampioene Sauerbreij is één van de vier sporters die al zeker zijn van deelname aan de Winterspelen; de anderen zijn Cheryl Maas (slopestyle), Dimi de Jong (halfpipe) en Bell Berghuis (snowboardcross). Voor de Paralympische variant van de Spelen zijn Anna Jochemsen (slalom, supercombinatie, super-G) , Bart Verbruggen (afdaling), Bibian Mentel (para-snowboardcross) en Kees-Jan van der Klooster (afdaling, super-G) reeds gekwalificeerd. Die laatste was in Vancouver 2010 nog de enige skiër.

Chef de Mission Maurits Hendriks hoopt dat er nog enkele sporters zich zullen kwalificeren. "In het alpine-skiën, het schansspringen en het snowboarden liggen nog mogelijkheden. We streven ernaar dat Nederland ook in de sneeuw structureel meedoet. Daarvoor werken we hard, bijvoorbeeld door de beste coaches te zoeken. Dat valt in deze sporten niet altijd mee. Daarom is het ook van belang jonge, talentvolle coaches op te leiden."

Dimi de Jong, die weer terug op de piste is na een schouderblessure, hoopt zich ook nog te kwalificeren op het onderdeel slopestyle.  "Er zijn nog twee wedstrijden waar ik kwalifcatie kan afdwingen", vertelde de 19-jarige De Jong op de baan waar het ooit is begonnen. "Ik zie zeker nog kansen.”