Honkballer Bogaerts groots onthaald op Aruba

Maarten (rubbereend)

Xander Bogaerts is zondag door een grote menigte verwelkomd op de luchthaven van Aruba. De 21-jarige derde honkman won met Boston Red Sox afgelopen week de World Series ten koste van de Saint Louis Cardinals. Hij is de eerste Arubaan met Nederlands paspoort die meedeed aan de titelstrijd in de Verenigde Staten.

Aruba verkoopt zichzelf in het land van Uncle Sam als 'one happy island'. Deze leus staat ook op elk nummerbord van elke auto op het eiland. Met de komst van Bogaerts was Aruba ook 'one happy nation', schreven diverse media op het eiland.

De speler van Boston Red Sox kwam pas in augustus bij de club uit de Major League en stond tijdens de World Series in alle zes partijen in de basis. Amerikaanse commentatoren waren zonder uitzondering lyrisch over het spel van de jongste man van de Red Sox.

Bogaerts werd in Oranjestad als een held binnengehaald, met confetti en een rode loper. Naast honderden enthousiaste fans probeerden ook verschillende politici een graantje van zijn succes mee te pikken. Premier Mike Eman voorop. Die benadrukte dat Bogaerts een echte inspiratie is voor alle Arubanen.

Het benedenwindse eiland richt zich voor zijn toerisme sterk op de Verenigde Staten. De winst van Bogaerts in de World Series werd door het Arubaanse Toerisme Bureau direct aangegrepen om in Boston het eiland aan te prijzen. In de gratis Boston Metro verscheen een advertentie waarin 'Aruba zijn hometown hero Xander Bogaerts en de fans van Boston feliciteert met een geweldig seizoen'.

De moeder van Bogaerts, Sandra Brown, deelde op de Beatrix-luchthaven mee in de feestvreugde. Tegen een Amerikaanse reporter zei ze bij vertrek uit Boston dat ze 'niet trotser kon zijn op haar zoon en dat ze de wedstrijden voor geen goud had willen missen'. "Er is veel liefde, ondersteuning en blijdschap voor hem op Aruba."