Blatter: ik ben geen genadeloze parasiet

static

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zich fel verdedigd tegen kritiek op zijn integriteit. De 77-jarige Zwitser zei vrijdag dat hij geen 'genadeloze parasiet is die het levensbloed' uit het voetbal zuigt. Blatter vindt dat hij het slachtoffer is van criticasters die wensen dat hij dood was geboren.

De voorzitter sprak in Engeland voor een groep studenten van de universiteit van Oxford. Hij zei daar onder meer dat hij een zondebok is geworden voor al het foute dat er in het voetbal gebeurt. Daarnaast zei de Zwitser dat hij niet 'in het hoofdkwartier van James Bond-schurken' aan het plannen is hoe te profiteren van wereldkampioenschappen.

De reputatie van de FIFA is de laatste jaren sterk verslechterd door allerlei corruptieschandalen. Ook is er veel kritiek op het toekennen van het WK van 2022 aan Qatar. Rijke oliesjeiks zouden het toernooi daar met hun geld hebben binnengehaald. Bovendien is het volgens criticasters in de zomer veel te heet in het Arabische land.

"Je vraagt je af: wat heb ik gedaan en waarom is het zover gekomen?'", ging Blatter door. "Heeft de FIFA schuld aan alles? Zijn we niet gewoon een voetbalorganisatie die werkt ten faveure van de sport? Ik ben een dienaar van voetbal. Niet een dictator."

"In tegenstelling tot wat u misschien heeft gehoord, verwacht de FIFA niet dat de organiserende landen een koffer met geld aan de FIFA overhandigen", zei de Zwitser. " We vragen niet miljarden dollars publiek geld en begraven het dan in de Alpen."

"We zijn niet een gewetenloze multinational die er alles voor over heeft om geld te verdienen, spullen te verkopen die schadelijk voor je zijn en mensen uitbuiten alleen om een kleine groep winst te laten maken."

Ook dicators vallen wel eens (Bron: YouTube)