Defensiebond: armzalige krijgsmacht

anoniem_22072019025900

Het extra geld dat in het begrotingsakkoord is vrijgemaakt voor de krijgsmacht, is een doekje voor het bloeden. Wat overblijft is een armzalige krijgsmacht, stelt de grootste vakbond voor defensiepersoneel VBM vrijdag in reactie op de bezuinigingsmaatregelen die minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) terugdraait.

Door het begrotingsakkoord krijgt de krijgsmacht er vanaf 2015 115 miljoen euro bij, waardoor minder hoeft te worden bezuinigd. Zo wordt het bevoorradingsschip Karel Doorman niet verkocht en blijven de Johan Willem Frisokazerne in Assen en het 45 Pantserinfanteriebataljon behouden.

VBM is weinig enthousiast en spreekt echter van 'minimale stappen in het ongedaan maken van de sterfhuisconstructie'. De bond wijst erop dat nog altijd tweeduizend defensiemedewerkers worden ontslagen als gevolg van alle bezuinigingsmaatregelen sinds 2011. Ook kunnen de militairen 'fluiten' naar een volledige compensatie van de inkomstendaling als gevolg van het nieuwe loonstrookje.

Bovendien gaat het behoud van het pantserinfanteriebataljon ten koste van een groot deel van de slagkracht van de landmacht, stelt de bond. En de Karel Doorman gaat in de eerste plaats een ander bevoorradingsschip vervangen. "Dat vormt geen reële bijdrage aan de slagkracht van wat je intussen toch wel een armzalige krijgsmacht kunt noemen."