Wambach kan weer beste voetbalster worden

Boris (borisz)

De Amerikaanse voetbalster Abby Wambach kan net als vorig jaar de Ballon d'Or winnen. De spits van Team USA is weer genomineerd voor de FIFA-prijs voor beste voetbalster van het jaar. Ook de Braziliaanse Marta, die van 2006 tot en met 2010 werd verkozen tot beste voetbalster van de wereld staat op de shortlist.

Duitsland is met doelvrouw Nadine Angerer en middenvelder Lena Gössling twee keer vertegenwoordigd, terwijl Zweden met Nilla Fischer en Lotta Schelin ook twee kansen heeft. De Japanse vrouwen Saki Kumagai en Yuki Ogimi maken ook kans op de prijs. Wambachs landgenote Alex Morgan is de tweede Amerikaanse op de shortlist. Christine Sinclair uit Canada is de laatste naam op de lijst van tien kanshebbers.

Ook bij de coach van het jaarverkiezing voor vrouwenteams kan de titel in dezelfde handen blijven. Pia Sundhage won vorig jaar de trofee nog voor haar werk met de Amerikaanse ploeg, maar de Zweedse kan nu ook voor haar werk met de Zweedse nationale ploeg beloond worden.

Ook de Duitse bondscoach Silvia Neid, die in 2010 al eens won, maakt weer kans op de prijs. Ralf Kellerman, de coach van de vrouwenploeg van VfL Wolfsburg is namens Duitsland ook genomineerd. Voor Frankrijk zijn Gilles Eyquem (Frankrijk onder 19) en Patrice Lair (Olympique Lyon) genomineerd. Shelley Kerr (Arsenal Ladies) is de enige Engelse op de lijst. Cindy Parlow Cone (Portland Thorns) vertegenwoordigt de Verenigde Staten.

Naast Sundhage is ook de Zweedse bondscoach van Schotland Anna Signeul genomineerd. De Noorse bondscoach Even Pellerud en de Deense bondscoach Kenneth Heiner-Møller geven met hun nominaties aan dat Scandinavië een machtsblok is in het vrouwenvoetbal.

De nominaties voor beste mannelijke voetballer en beste coach van een mannenploeg worden dinsdag bekendgemaakt. De uitreiking van de Ballons d'Or is op 13 januari in Zürich.