Iran: mogelijke doorbraak bij atoomoverleg

Redactie

Iran heeft dinsdag bij de conferentie in Genève over zijn atoomprogramma een voorstel op tafel gelegd dat tot een 'doorbraak' kan leiden. Dat heeft de Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araghchi gezegd. Wat er precies in het voorstel staat wordt echter geheim gehouden.

Iran praat dinsdag en woensdag met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) plus Duitsland over het Iraanse atoomprogramma. Het Westen verdenkt Teheran aan de ontwikkeling van een kernwapen te werken. Iran ontkent dit.

Araghchi zei dat het plan veel nieuwe ideeën bevat. De onderhandelaars hebben dinsdagochtend echter afgesproken geen details naar buiten te brengen. Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die de gesprekken leidt, zei dat Iran een presentatie van een uur heeft gegeven. "We hebben vanochtend een presentatie aangehoord van minister van buitenlandse zaken (Javad) Zarif", zei woordvoerder Michael Mann. "Het was erg nuttig."

Met de beëdiging van de Iraanse president Hasan Rouhani eerder dit jaar ging er een nieuwe wind waaien in Teheran. Rouhani zegt diplomatieke oplossingen te willen zoeken voor geschillen met de buitenwereld. Volgens bronnen bij zijn entourage is hij zelfs bereid op atoomgebied water bij de wijn te doen om het vertrouwen van het Westen te herwinnen.

De westerse landen die met Iran praten hebben zich optimistisch getoond over de nieuwe toon van de regering in Teheran, maar benadrukken dat Iran de daad bij het woord moet voegen.