Omzet winkels daalde in augustus

Redactie

Nederlandse winkels hebben in augustus 0,7 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen stegen wel met 2,4 procent, maar dat was niet genoeg om de daling van het verkoopvolume op te vangen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Met name winkels die zich niet primair op voedsel richten zagen de omzet dalen. In vergelijking met augustus vorig jaar nam de omzet in deze winkels met ongeveer twee procent af. De prijzen stegen met bijna twee procent, het volume kromp met 3,7 procent. Daarmee is de omzet- en volumekrimp wel minder dan in voorgaande maanden.

Negatieve uitschieters waren de winkels in doe-het-zelfartikelen en consumentenelektronica. Zij zagen hun omzet dalen met respectievelijk 9,1 en 6,1 procent. De omzet van textielsupermarkten als Zeeman en Wibra kwam 4,7 procent hoger uit dan een jaar geleden.

Supermarkten en andere voedingswinkels boekten in augustus wel een omzetstijging. Deze bedroeg bijna drie procent. De prijzen in deze branche stegen met 3,9 procent, het volume kromp met ruim een procent. Bij de supermarkten was de omzet 3,3 procent hoger dan in augustus 2012. Het volume kromp licht met 0,3 procent.

De Telegraaf berichtte dinsdagochtend dat de helft van de winkeliers momenteel verlies draait. De krant baseert zich hierbij op cijfers van Alfa Accountants. Met name niet-voedselwinkels doen het slecht met steeds grotere verliezen en kasstroomtekorten.