Van Gaal: "Ik neem er een extra wijntje op"

Boris (borisz)

Louis van Gaal genoot vrijdagavond van het optreden van Oranje tegen Hongarije (8-1). Vooral de wijze waarop de Hongaren werden teruggedrongen stemde de bondscoach tevreden. "Het mooiste van de avond vond ik dat wij negentig minuten probeerden te pressen", zei Van Gaal tegen SBS6. "Dat hadden we in de voorgaande wedstrijden nog niet gered. De bereidheid was heel groot vanavond. Dit is een moeilijk proces. Om iedere keer te pressen na balverlies. Daarom hebben nu een grote stap gemaakt."

Het record van Robin van Persie ging niet ongemerkt voorbij aan Van Gaal. "Natuurlijk heb ik me daar ook mee bezig gehouden. Ook vanwege mijn assistent (Patrick Kluivert, red). Die is heel blij, ook voor Robin. Dat zag je wel aan hoe ze elkaar in de armen sprongen. Een geweldige prestatie. Het gaat daarbij ook om de wijze hoe wij Van Persie in stelling brengen", vertelt de bondscoach over de drie goals van Van Persie, de nieuwe topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. De spits passeerde Kluivert op de ranglijst en staat op 41 treffers.

Van Gaal wilde niet ingaan op het optreden van Nigel de Jong, die na een lange periode van afwezigheid weer in de basis mocht beginnen. "Ik ga geen spelers eruit lichten. Het hele elftal zet een prestatie neer. Als je in de aanval niet begint met pressen, kan de rest ook niet meedoen. De Jong is een schakel in het team. Er zijn ook momenten dat ik niet tevreden ben. Maar dat heb ik met iedere speler."

De bondscoach kijkt met een goed gevoel terug op de 8-1 overwinning en richt zich nu op de interland van dinsdag tegen Turkije. Van Gaal geniet eerst nog even na van de mooie avond. "Ik zie ook mijn kinderen weer eens. Die zijn in het stadion. Ik neem er nog een extra wijntje op vanavond", besluit de keuzeheer tevreden.