FOK!filmblik: Blood Simple. (1984)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag komen we ditmaal een erg fijne debuutfilm tegen van de gebroeders Ethan en Joel Coen. Het was namelijk op 12 oktober 1984 dat hun allereerste rolprent Blood Simple voor het eerst op het witte doek van het Internationale Film Festival van New York te aanschouwen was.

Blood Simple

Julian Marty (Dan Hedaya) is een eigenaar van een bar in Texas die denkt dat zijn vrouw vreemdgaat. Marty huurt de privé-detective Loren Visser (M. Emmet Walsh) in om haar te gaan volgen en zo de zaak te onderzoeken. Al snel blijkt dat Abby er vandoor is gegaan met Ray (John Getz), een werknemer van Marty. De kroegeigenaar is woedend en biedt Visser een flink pak geld om het ontrouwe koppel af te maken.

Blood Simple 1

Het idee om Blood Simple te gaan maken stamt al uit het begin van de tachtiger jaren. Met regisseur Sam Raimi als inspiratiebron besloten de mannen om een trailer te maken, om daar geldschiters mee te overtuigen om mee te doen aan de lowbudget horrorfilm. Niemand minder dan Bruce Campbell was in de trailer te zien, waarmee de gebroeders Coen meer dan een miljoen dollar bijeen wisten te krijgen.

Blood Simple 2

Blood Simple was ook het debuut van cameraman Barry Sonnenfeld. Sonnenfeld zou later ook naam maken met films zoals The Addams Family (1991), Men in Black (1997) en Wild Wild West (1999). Ook maakte actrice Frances McDormand haar acteerdebuut in deze film. McDormand zou datzelfde jaar nog trouwen met Joel Coen. Ook de dvd van Blood Simple is een absolute aanrader. Bij de film zit namelijk een prachtige commentaarstem van de fictieve filmhistoricus Kenneth Loring (Jim Piddock). Een ijzersterk debuut van de regisseurs die ons later blij zouden maken met cineastische pareltjes zoals Raising Arizona (1987), The Hudsucker Proxy (1994), Fargo (1996), The Big Lebowski (1998), O Brother, Where Art Thou? (2000), No Country for Old Men (2007) en True Grit (2010).