Kabinet en oppositie praten verder over begroting

Redactie

De onderhandelingen van het kabinet met D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP over de begroting van volgend jaar gaan maandag verder. Vanaf 13.30 uur praten de partijen verder op het ministerie van Financiën van Jeroen Dijsselbloem (PvdA). CDA en 50Plus haakten vorige week al af.

Het kabinet wil volgend jaar zes miljard euro extra bezuinigen, om problemen met de Europese begrotingstsaar Olli Rehn te voorkomen. Ook hecht het sterk aan rust in de polder door het sociaal akkoord dat met werkgevers en werknemers werd gesloten.

Dat strookt niet met de verlangens van enkele van de partijen aan tafel. D66 zegt juist steeds sneller hervormingen op de arbeidsmarkt te willen, terwijl GroenLinks opstapt als het kabinet vasthoudt aan die zes miljard euro extra bezuinigingen.

De onderhandelingen zijn nodig omdat parlementaire steun voor de begroting van 2014 onzeker is. Hoewel de coalitie van VVD en PvdA in de Tweede Kamer een meerderheid heeft, onbeert ze die in de Eerste Kamer. De hoop is dat steun van oppositiepartijen in de Tweede Kamer hun tegenhangers in de senaat over de streep kan trekken.

De algemene financiële beschouwingen moeten door het uitblijven van een akkoord waarschijnlijk weer een week worden verplaatst. Het Kamerdebat over de begroting staat nu nog - na een eerdere verplaatsing - voor dinsdag op de agenda.