Kramer niet op 1500 meter op NK afstanden

heywoodu

Sven Kramer doet eind deze maand niet mee aan de 1500 meter op het NK afstanden in Heerenveen. De Fries vreest dat zijn programma in de weken daarna mogelijk te vol wordt, schrijft hij vrijdag in zijn column in De Telegraaf. De nationale titelstrijd geldt als kwalificatiemoment voor de eerste wereldbekerwedstrijden.

"Dat zou betekenen dat ik bij de eerste twee World Cups in Calgary en Salt Lake City zes afstanden, inclusief twee team pursuits, zou moeten rijden", laat de 27-jarige Kramer weten. "Op het olympisch kwalificatietoernooi eind december zal ik me er op de 1500 meter overigens wel tussen proberen te rijden."

De TVM-kopman eindigde bij de laatste Winterspelen in Vancouver in 2010 als dertiende op de schaatsmijl. Op de 5000 meter won hij goud, terwijl hij op de langste afstand werd gediskwalificeerd vanwege een foutieve wissel.

Na een turbulente zomer met bestuurlijke perikelen, KNSB-voorzitter Doekle Terpstra stapte eind augustus op na harde kritiek van Kramer, en de discussie over de nieuwe nationale schaatshal, wil de meervoudig Europees en wereldkampioen zich weer volledig op het schaatsen richten.

"Alle randzaken hebben ook op mij in meer of mindere mate een impact gehad die op momenten afleidde van het uiteindelijke doel", geeft Kramer toe. "En dat is olympisch goud winnen in Sochi, bij voorkeur in meervoud. Het is aan mij dat laatste niet uit het oog te verliezen."