FOK!filmblik: Dèmoni (1985)

dekatophetspek

In de jaren tachtig waren het de Italianen die de smaakmakers waren wat betreft het maken van ranzige en bloederige horrorfilms. Zo ook dit pareltje van regisseur Lamberto Bava, dat op 4 oktober 1985 voor het eerst in de bioscopen te zien was. Dèmoni oftewel Demons was een ouderwetse slasher, die zeker niet geschikt was voor mensen met een zwakke maag.

demons

Een studente genaamd Cheryl (Natasha Hovey) wordt in de metro van Berlijn achterna gezeten door een mysterieus figuur met een zilveren masker. De man blijkt echter niks kwaads van plan te zijn, hij heeft kaartjes voor een gratis filmvoorstelling in een onlangs gerenoveerde bioscoop. Nadat één van de bezoeksters van de nachtvoorstelling haar gezicht heeft opengehaald aan een oud masker in de lobby, transformeert ze in een bloeddorstige demon en slaat aan het moorden.

demons 1

Rosemarie: Ow, shit, I scratched myself.
Tony the Pimp: That will teach you to touch things.


Dèmoni werd geproduceerd door de Italiaanse grootmeester Dario Argento, die ook aan het scenario voor deze smakelijke horrorfilm meeschreef. In tegenstelling tot de meeste Italiaanse horrorfilms uit die tijd kende Dèmoni een opvallende soundtrack met een stevige dosis heavy metal. Zo horen we onder meer Motley Crue, Saxon, The Scorpions en Accept voorbijkomen.

demons 2