Shorttrackers naar halve finales

DeLuna

Op de tweede kwalificatiedag bij de wereldbeker shorttrack in Shanghai hebben de beide Nederlandse relayteams zich geplaatste voor de halve eindstrijd. De mannenploeg werd eerste in een heat met Italië, Oekraïne en Groot-Brittannië, de vrouwen eindigden tweede achter Japan.

De formatie bij de heren bestond uit Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Jeroen Sonneveld. Sjinkie Knegt is thuisgebleven vanwege een knieblessure. 

Individueel stond er alleen de 1000m op het programma. Bij de mannen wist enkel Kerstholt zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Breeuwsma en Van der Wart werden eerder uitgeschakeld. 

Bij de vrouwen wist alleen Rianne de Vries zich te plaatsen voor de kwartfinales. Zij werd gehinderd en kreeg daarom een plaats toegewezen door de jury. Jorien ter Mors werd vierde in haar heat, waar de tweede plaats vereist was. De derde Nederlandse vrouw, Yara van Kerkhof, kreeg een straf uitgedeeld. 

De wereldbekerwedstrijd in Shanghai is één van de vier wedstrijden die dit seizoen op het programma staan. Als de genomineerden Kerstholt, Breeuwsma, Van der Wart, Ter Mors en Van Kerkhof in de top twaalf eindigen, hebben ze voldaan aan de eis van het NOC*NSF. De andere Nederlandese schorttrackers moeten daarvoor in de top acht eindigen. 

In Turijn en Kolomna (wereldbekerwedstrijd drie en vier) moet ook nog aan de internationale eis voldaan worden. Over die twee wedstrijden wordt een klassement opgemaakt en daarin is een plek bij de beste 32 genoeg om een startplaats voor Oranje te verdienen. Bondscoach Jeroen Otter mag dan kiezen uit de gekwalificeerden wie hij meeneemt naar Sochi.