Plasterk naar Curaçao en Bonaire

Redactie

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) brengt volgende week een werkbezoek aan Curaçao en Bonaire. Het gaat om een tweedaags bezoek waarin hij onder meer de regering van Curaçao ontmoet.

Plasterk gaat eerst naar Curaçao, waar hij maandag praat met gouverneur Adèle van de Pluijm-Vrede. Ook spreekt hij met de regering over onder meer de overheidsfinanciën en de plannen voor de politie en het gevangeniswezen.

Een dag later vertrekt Plasterk naar Bonaire, waar hij gesprekken heeft met gezaghebber Lydia Emerencia, het bestuurscollege en de eilandsraad. Ze gaan het onder meer hebben over de plannen voor de ontwikkeling van het eiland.

Bonaire kampt met een bestuurscrisis. De minister riep daarom vorige maand de hoogste Nederlandse ambtenaar van het Caribische eiland, Wilbert Stolte, op het matje. Sinds de CDA'er in 2011 werd aangesteld zijn de verhoudingen tussen hem, de gezaghebber en het Openbaar Ministerie op het eiland gespannen. Stolte moet toezicht houden op het bestuur van het eiland, waar corruptie en fraude alledaagse verschijnselen lijken te zijn.

Stolte heeft inmiddels aangegeven volgend jaar te stoppen als rijksvertegenwoordiger. Hij wil de huidige functie niet langer dan drie jaar vervullen.