Intensievere aanpak kindhuwelijk ontwikkelingsland

Harry

Nederland intensiveert de bestrijding van kindhuwelijken in ontwikkelingslanden. Dat gebeurt onder meer met steun aan kindertelefoons, voorlichting, onderwijs, betere wetgeving en geboorteregistratie. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York bekendgemaakt, meldt haar ministerie donderdag.

Bij de top kondigde Ploumen een internationale actie tegen kindhuwelijken aan. Daarbij wordt samengewerkt met de regeringen van Canada en Ghana. Ploumen wees erop dat jaarlijks veertien miljoen kindhuwelijken plaatsvinden. De jonge bruidjes lopen onder meer door vroege zwangerschap grote gezondheidsrisico's.

Vorige week riep Nederland bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève al op meer aandacht te besteden aan het lot van kindbruiden. Aan de Hoge Commissaris van de Mensenrechten werd gevraagd onderzoek te doen naar de beste methodes om kindhuwelijken tegen te gaan. Vijftig landen hebben hun steun inmiddels betuigd, meldt het ministerie. Daaronder zijn landen waar veel kindhuwelijken voorkomen, zoals Jemen, Sierra Leone, Somalië en Ethiopië.