[WK] Terpstra geniet van goud bij ploegentijdrit

Pino112

Niki Terpstra prolongeerde zondag met Omega Pharma-Quick-Step de wereldtitel bij de ploegentijdrit in Florence. De equipe van de Nederlandse renner bleef Orica-Greenedge slechts 0,88 seconde voor. "Ongelooflijk hè", zei Terpstra na afloop.

Het scenario leek heel erg op die van de ploegentijdrit van de Tour de France van dit jaar. Toen won Orica GreenEdge met een miniem verschil van Omega Pharma. Deze keer waren de rollen omgedraaid. "Ik moet er niet aan denken om op dezelfde wijze te verliezen. Als dat zou gebeuren, dan zou ik de rest van mijn leven depressief zijn geweest", zo grapte Terpstra na afloop. "Zoals ik mij toen voelde, zo wil ik mij nooit weer voelen. Die stilte in de bus destijds was vreselijk."

Omega Pharma begon in Florence voortvarend aan de race, maar werd in het middenstuk ingehaald door Orica. Bij het derde tussenpunt na 42,8 kilometer had Orica een voorsprong genomen van twee seconden. "We reden constant 54, 55 kilometer per uur. Ik had gedacht dat niemand harder kon, maar op dat gedeelte reden ze bij Orica twintig seconden rapper. Dat is ongelooflijk."

Toen Terpstra en zijn ploeggenoten de tijd van Orica hoorde, ging er een flinke alarmbel rinkelen. "Dat was wel een wake-up call. Tony Martin heeft toen maximaal gas gegeven en in de bochten van Florence nam Sylvain Chavanel de leiding. Op het laatst wordt het echt knokken. Geweldig dat het op het einde net voldoende blijkt te zijn."