Schutter ex-werknemer marinecomplex

Redactie

De schietpartij in het complex van de Amerikaanse marine te Washington heeft maandag aan dertien mensen het leven gekost, onder wie een vermoedelijke dader. De politie is nog op zoek naar een mogelijke tweede dader. Vier mensen raakten gewond, maar volgens het ziekenhuis hoeft voor hun leven niet te worden gevreesd.

Washington verkeerde uren na de schietpartij nog in onzekerheid of er een of meerdere schutters waren. Uit voorzorg werd de bewaking bij het Witte Huis en het Congres verscherpt en werd bewoners in de omgeving geadviseerd binnenshuis te blijven of het gebied te mijden.

De omgekomen schutter werd door de federale politie geïdentificeerd als Aaron Alexis, een 34-jarige man uit Texas met een strafblad die mogelijk toegang tot het complex kreeg door gebruik te maken van iemand anders' identiteitsbewijs. Zijn motief is nog onduidelijk. Een zegsman verklaarde dat de man een arbeidsrelatie met de marine had waarin eerder dit jaar verandering was gekomen. Hoewel dit doet vermoeden dat de schietpartij betrekking had op het werk, wordt nog niets uitgesloten, ook terrorisme niet.

Ooggetuigen verklaarden dat een man vanaf de derde verdieping mensen in het bedrijfsrestaurant op de begane grond onder vuur nam, terwijl anderen het hadden over een man die op een andere verdieping schoot op mensen in een gang. Onduidelijk was of de mensen het over een en dezelfde schutter hadden.

Een vrouw die in het restaurant zat zei dat ze plots schoten hoorde. "In eerste instantie raakte iedereen in paniek. Mensen renden alle kanten op", aldus Patricia Ward. Anderen zeiden dat een man op de tweede verdieping op hen had geschoten. "Hij draaide zich om en begon te schieten", aldus Todd Brundidge die in het gebouw werkt. De man zou volledig in het blauw gekleed zijn.

In het pand werken zo'n drieduizend mensen. Kort nadat de schoten waren gevallen begonnen beveiligers de medewerkers met getrokken wapen naar buiten te dirigeren. Het Naval Sea Systems Command is verantwoordelijk voor de bouw, aanschaf en het onderhoud van schepen en gevechtssystemen van de marine.