AEX zet nieuw jaarrecord

Chuck-N0rr1s

De Amsterdamse beurs is maandag de nieuwe beursweek positief begonnen. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 379,89 punten en scherpte daarmee het jaarrecord van 379,62 punten aan. Gedurende de dag wist de Amsterdamse hoofdgraadmeter voor het eerst sinds de zomer van 2008 weer boven de 380 punten te komen.

Ook elders in Europa heerste een uitgelaten stemming op de aandelenmarkten. De Duitse beurs dikte ruim een procent aan en de Franse beurs koerste bijna een procent hoger.

Wereldwijd kregen beleggers de hoop dat de Amerikaanse centrale bank deze week niet aankondigt de huidige ruime monetaire steun af te gaan bouwen. Aanleiding is de aankondiging van Larry Summers om zich niet meer verkiesbaar te stellen als mogelijke opvolger van Ben Bernanke als hoogste baas van de Amerikaanse Federal Reserve. Daarmee stijgen de kansen dat Janet Yellen per 2014 aan het roer komt te staan van de centrale bank.

Marktkenners menen dat hiermee de kans op tapering, het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen door de Fed, afneemt. Yellen geldt als een duif, waar Summers juist als havik wordt bestempeld. De komende dagen vergadert de Fed en tot het terugtrekken door Summers van zijn kandidatuur gingen de meeste marktvorsers ervan uit dat de centrale bank na afloop van de vergadering zou aankondigen de maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar te verlagen naar 75 of zelfs zeventig miljard dollar.

In de AEX sloten negentien fondsen hoger, tegenover zes lager. De grootste stijger was Air France-KLM met 5,5 procent. De luchtvaartmaatschappij komt vermoedelijk op korte termijn met extra kostenmaatregelen bij de Franse tak om te kunnen voldoen aan de doelstellingen.

Verder deed ING het goed met een dagwinst van 2,3 procent. Dit weekeinde kondigde de financial aan een volgende tranche aan aandelen in ING US te verkopen. De grootste daler in de AEX was PostNL met bijna een procent koersverlies. Een directe aanleiding voor de rode cijfers ontbrak.

In de AMX (+0,4 procent) stond er ook overwegend groen op de borden. Hier ging Unit4 aan kop met een dagwinst van 2,6 procent. Net als bij PostNL ontbrak een directe aanleiding voor de koersontwikkeling. De grootste daler in de Midkap was Vopak, dat 0,6 procent inleverde. Morgen houdt het opslagbedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering.