Europese filmprijs voor regisseur Pedro Almodóvar

Borizzz

Regisseur Pedro Almodóvar krijgt in december van de European Film Academy een prijs voor zijn hele oeuvre. Almodóvar is tijdens het gala tevens eregast, laat de organisatie maandag weten. De Spaanse filmmaker is vooral bekend van Volver met Penélope Cruz en La Piel que Habito met Antonio Banderas. Met beide acteurs werkte hij meermaals samen.

"Ik ben heel dankbaar dat ik deze award in ontvangst mag nemen. De European Film Academy is naar mij en mijn medewerkers altijd enorm genereus geweest", zei Pedro Almodóvar toen hij het nieuws hoorde. "Met hen deel ik de vreugde van deze award."

Almodóvar staat bekend om zijn maatschappijkritische films die mede hebben bepaald hoe er tegen de Spaanse maar ook Europese cinema aan wordt gekeken. Hij won meerdere Oscars, Emmy's, Bafta's en Césars. In 1998 won hij voor het eerst een EFA voor beste nieuwe talent voor zijn film Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios.

Almodóvar begon zijn carrière in het theater en maakte niet lang daarna de overstap naar Super-8-films. Na anderhalf jaar filmen op zestienmillimeterfilm startte hij zijn filmcarrière in 1980 met de no-budget film Pepi, Luci, Bom, een samenwerkingsverband met cast en crew, die met uitzondering van Carmen Maura allemaal nauwelijks filmervaring hadden.

In 1986 richtte Almodóvar samen met zijn broer Agustin het productiebedrijf El Deseo S.A. op. Hun eerste project was La Ley del Deseo, wederom met Maura en de eerste samenwerking met Banderas. Sindsdien heeft dit productiehuis alle films geproduceerd waarvoor Pedro het scenario schreef en de regie deed, en bovendien films van andere jonge regisseurs.

De European Achievement in World Cinema Award wordt op 7 december tijdens de 26e editie van de European Film Awards Ceremony uitgereikt in Berlijn.


Europese filmprijs voor regisseur Pedro Almodóvar (Foto: Novum)