KPN maakt afspraken over verkoop E-Plus

Redactie

KPN heeft een overeenkomst met de Belastingdienst gesloten over de omvang van het verlies dat het telecombedrijf lijdt bij de verkoop van zijn Duitse dochteronderneming E-Plus. Dat meldt KPN maandag voorbeurs. Koper Telefónica Deutschland betaalt ongeveer 3,7 miljard euro minder voor E-Plus dan het bedrag waarvoor de mobiele tak in de boeken staat.

Dat verlies mag KPN de komende jaren - beginnend in 2014 - van de winst aftrekken. Het bedrag waarover de telecomaanbieder belasting moet betalen, neemt daardoor af. "Het akkoord dat we met de Nederlandse Belastingdienst hebben bereikt geeft zekerheid over onze belastingpositie voor de komende jaren", stelt topman Eelco Blok in een reactie.

Het Spaanse Telefónica betaalt 8,55 miljard euro voor de mobiele dochter van KPN, zo werd onlangs overeengekomen. KPN betaalde destijds 41 miljard gulden (omgerekend ruim 18,5 miljard euro) voor de Duitse divisie. Eerder deed het telecombedrijf ook al forse afschrijvingen op E-Plus.

Onderdeel van de verkoop is dat KPN een belang van 20,5 procent krijgt in de Duitse poot van Telefónica. Over de winst en dividenten die het bedrijf daaruit ontvangt, betaalt het de komende jaren wel het gebruikelijke Nederlandse belastingtarief voor vennootschappen.