[Vuelta] Horner op drempel eindzege

Pino112

Chris Horner heeft zich zaterdag op de Angliru zo goed als zeker verzekerd van de eindzege in de Ronde van Spanje. De 41-jarige Amerikaan sloeg in de twintigste en voorlaatste etappe meerdere aanvallen van Vincenzo Nibali op de slotklim af en sprong met 1,5 kilometer te gaan weg bij zijn belangrijkste rivaal.

Voor de dagzege kwam Horner net te laat. Kenny Elissonde van FDJ, die deel uitmaakte van een kopgroep, bleef hem een kleine halve minuut voor. De 22-jarige Fransman bleef samen met Astana-renner Paolo Tiralongo het langst over van een riante kopgroep, waartoe ook Bauke Mollema behoorde.

Omdat Nibali na ruim 130 kilometer koers als eerste van de favorieten zijn duivels ontbond op de slotklim van de buitencategorie en een gaatje sloeg met Horner, de Italiaan pakte tien seconden op de klassementsleider, moest Tiralongo de benen stil houden. Op het moment dat zijn kopman hem achterhaalde, was Horner echter weer aangesloten.

Nibali liet zich niet kennen, wetende dat het verschil tussen hem en Horner slechts drie seconden was in het klassement. Meermaals probeerde hij de Radioshack-renner van zich af te schudden, maar die sloot telkens weer aan. In de slotfase waren de rollen omgedraaid. Horner versnelde en zijn naaste belager brak.

Nibali kwam 28 seconden na Horner in het gezelschap van Alejandro Valverde over de streep. Daardoor is het verschil tussen de nummer één en twee van het klassement nu 37 tellen. Valverde staat derde, voor Joaquin Rodriguez. Zondag staat de traditionele slotrit naar Madrid op het programma.

In de Spaanse hoofdstad kan Horner voor het eerst in zijn loopbaan tot eindwinnaar van een grote ronde worden gekroond. Zijn beste prestatie tot dusver is een negende plaats in de Tour de France van 2010.