[Vuelta] Dagsucces Rodriguez, Horner nieuwe leider

heywoodu

Joaquin Rodriguez heeft vrijdag de negentiende etappe van de Vuelta gewonnen. De Spanjaard van Katusha kwam na een imposante versnelling in de slotkilometer solo aan in Oviedo na de beklimming van de Alto del Naranco. De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) gaf terrein prijs en moest de rode leiderstrui afstaan aan de Amerikaan Chris Horner (Radioshack).

Horner draaide de rollen in het klassement om. Zijn achterstand van drie seconden boog hij om in een net zo lange voorsprong. Horner was op veertien seconden de nummer vijf van de rituitslag. Diego Ulissi kwam drie seconden eerder als tweede over de meet. Daniel Moreno maakte op de derde plaats het feestje voor Katusha compleet.

Het vuurwerk van de negentiende etappe werd overduidelijk voor het laatst bewaard. José João Mendes begon met een kleine voorsprong aan de slotklim van vijf kilometer van de tweede categorie. De Portugees capituleerde op iets meer dan een kilometer van de meet. Even later opende Nicolas Roche het bal onder de favorieten. De Ier wist tot tweemaal toe echter geen bres te slaan.

De demarrages van Roche vielen in het niet bij de krachtsexplosie van Rodriguez, die zichzelf als een soort katapult lanceerde en pas bij de finish door zijn concurrenten werd teruggezien. Opvallend was dat Nibali wederom op (lichte) achterstand binnenkwam. Met de loodzware etappe naar de Angliru van zaterdag voor de boeg, heeft Horner vooralsnog de beste papieren voor de eindzege.

De Spanjaarden Alejandro Valverde en Rodriguez moeten met een achterstand van respectievelijk 1.06 en 1.54 van goeden huize komen om de Amerikaan nog te bedreigen. Zondag volgt de traditionele slotetappe naar Madrid.