Britse bedrijven voelen niets voor EU-exit

Harry

Het Britse bedrijfsleven lijkt weinig te voelen voor een vertrek van hun land uit de Europese Unie. Zo'n 78 procent van de ondernemingen denkt beter af te zijn in de EU, blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van YouGov onder 415 Britse bedrijven.

Bedrijven vrezen onder meer dat handelen in andere EU-landen lastiger wordt als de Britten de Unie verlaten. Ook bestaat onder 47 procent van de bedrijven de angst dat goed opgeleid personeel schaarser wordt na een EU-exit; 3 procent verwacht dat het juist makkelijker wordt om gekwalificeerd personeel in dienst te nemen.

Zo'n 10 procent van de gepeilde bedrijven denkt erop vooruit te gaan als Groot-Brittannië de Unie verlaat. Het contrast met de stemming onder gewone Britten lijkt groot: uit een andere peiling blijkt dat zo'n 43 procent van de bevolking in een referendum zou kiezen voor een vertrek uit de EU. Circa 39 procent van de Britten zegt in de Unie te willen blijven.

Premier David Cameron heeft de bevolking een referendum over het EU-lidmaatschap beloofd dat voor 2017 zou moeten worden gehouden. Recente peilingen geven tegenstanders van het EU-lidmaatschap een nipte voorsprong.

Britse bedrijven voelen niets voor EU-exit
Britse bedrijven voelen niets voor EU-exit (Foto: ANP)