Overnameberichten zetten Wall Street op winst

Chuck-N0rr1s

Op de effectenbeurzen op Wall Street gingen de koersen maandag over een breed front omhoog. Beleggers verwelkomden gunstige macro-economische cijfers uit Japan en China en overnamenieuws uit eigen land. Zorgen over de aanhoudende spanning rond Syrië werden daardoor naar de achtergrond gedrongen.

De leidende Dow-Jonesindex stond zo'n drie kwartier voor het einde van de handel 1 procent hoger op 15.069 punten. De breder samengestelde S&P 500 kreeg er eveneens 1 procent bij en stond op 1671 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,2 procent tot 3704 punten.

Het industriële conglomeraat Koch Industries neemt het eveneens Amerikaanse Molex over voor 7,2 miljard dollar (5,45 miljard euro). Koch betaalt 38,50 dollar per aandeel voor de fabrikant van elektronische onderdelen en verwacht de transactie voor het eind van dit jaar af te kunnen ronden. Het aan de Nasdaq genoteerde Molex won ruim 38 procent.

Ander overnamenieuws kwam van het niet-beursgenoteerde Neiman Marcus, een keten van luxewinkels. Twee investeringsmaatschappijen leggen in totaal 6 miljard dollar op tafel om de detailhandelaar over te nemen van zijn huidige eigenaars.

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines was in trek met een koerswinst van meer dan 9 procent. De Amerkaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM is opgenomen in de S&P 500. Het fonds neemt daar de plaats in van BMC Software.

Bij de hoofdfondsen was Caterpillar de sterkste stijger. De fabrikant van zware machines voor de landbouw, industrie en mijnbouw won 3 procent. Ook aluminiumfabrikant Alcoa stond in de belangstelling met een koerswinst van 2,8 procent. Telecomconcern Verizone stond onderaan de Dow met een verlies van 0,8 procent.

De euro was 1,3260 dollar waard, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1,3 procent tot 109,03 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper. Een vat van 159 liter bracht op de termijnmarkt 113,17 dollar op.

Overnameberichten zetten Wall Street op winst
Overnameberichten zetten Wall Street op winst (Foto: ANP)