PSV viert eeuwfeest tegen Cambuur

Boris (borisz)

Als PSV zaterdag in de Eredivisie tegen SC Cambuur speelt, bestaat de Eindhovense club precies honderd jaar. Op 31 augustus 1913 werd de club opgericht als sportvereniging voor en door Philips-personeel. Vijftien jaar later kon iedereen lid worden van PSV en in 1929 werd de eerste landstitel veroverd.

PSV viert het eeuwfeest zaterdag met een vier uur durend programma rondom de thuiswedstrijd tegen Cambuur. Om exact 19.13 uur wordt op de Vrijstraat een plaquette onthuld die herinnert aan de oprichting van de club. Dat moment zal voor de supporters op grote schermen in het stadion te zien zijn.

Hoewel PSV de exacte invulling van het programma angstvallig geheimhoudt, zullen er zeker veel grote namen uit het verleden aanwezig zijn. Stiekem wordt gehoopt op de komst van Romario. De Braziliaanse sterspeler van weleer heeft in ieder geval een uitnodiging ontvangen.

PSV speelt sinds 1926 onafgebroken op het hoogste niveau in Nederland. In die tijd werden 21 landstitels veroverd. Achttien van die titels kwamen sinds de invoering van het betaald voetbal. Negen keer was de KNVB-beker voor de Eindhovense formatie.

Gouden perioden waren er in de jaren '70, eind jaren '80 en begin jaren '90 en aan het begin van deze eeuw. In 1975, 1976 en 1978 werd PSV met clubiconen René en Willy van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen kampioen. In 1978 werd bovendien voor het eerst Europees succes geboekt toen de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League, door de Eindhovenaren werd veroverd.

Vanaf 1986 werd een nieuwe succesperiode ingezet. Met spelers als Ruud Gullit, Søren Lerby, Ronald Koeman en later Romario werden zes van de volgende zeven seizoenen afgesloten met een feest op het Eindhovense stadhuisplein. Succescoach Guus Hiddink had de club in 1988 bovendien naar winst in de Europa Cup I, de voorloper van de Champions League, geleid.

Ook vanaf het seizoen 1999-2000 heerste PSV weer in de Eredivisie. Zeven van de negen te vergeven titels tot 2008 gingen naar het Philips Stadion.

Sindsdien lukte het telkens niet om de 22e titel te veroveren en als gevolg daarvan liep PSV ook de inkomsten van de Champions League mis. Dat leidde tot financiële problemen die met behulp van de verkoop van de grond onder het stadion aan de gemeente het hoofd werd geboden.

In het seizoen van het eeuwfeest verrast PSV weer vriend en vijand. Onder de nieuwe hoofdcoach Phillip Cocu speelt de Eindhovense formatie, ondanks de verkoop van sterkhouders van de vorige seizoenen als Dries Mertens, Jeremain Lens en Kevin Strootman, met een jong elftal fris en aanvallend voetbal. Om het eeuwfeest extra kleur te geven door ten koste van AC Milan door te dringen tot de groepsfase van de Champions League, bleek echter te hoog gegrepen.